Širok spektar ultrazvučne dijagnostike

Ultrazvuk je jednostavna, neinvanzivna i potpuno bezbedna dijagnostička metoda. Često je dovoljan za postavljanje dijagnoze, a koristi se u slučaju kada je potrebno odrediti dalje pretrage.

Ultrazvučnim pregledom je moguće utvrditi stanje svih organa u abdomenu, zglobova, mekih tkiva, srca, vrata, dojki, testisa i krvnih sudova.

 

Ultrazvuk – ultrazvučna dijagnostika kod dece

Ultrazvuk je medicinski aparat koji neinvazivno i bez zračenja daje uvid u stanje unutrašnjih organa.

Ultrazvučna dijagnostika se vrši uz pomoć sonde – zvučnih talasa frekvencije veće od 20.000 Hz koji su usmereni na željeni organ ili tkivo kako bi se dobila slika na osnovu koje će se ustanoviti zdravstveno stanje (šalje i prima ultrazvučne talase).

Postupak je bezbolan, siguran i bez štetnih posledica po organizam.

 

Kada se radi ultrazvuk kod dece?

Pedijatrijski ultrazvuk se primenjuje prilikom dijagnostikovanja stanja, simptoma i mogućih oboljenja unutrašnjih organa.

Ultrazvučna dijagnostika se najčešće koristi upravo zbog širokog spektra mogućnosti, kao i zbog toga što ova metoda ne škodi zdravlju dece.

Ultrazvučnom metodom se može postaviti najveći broj dijagnoza kod dece.

 

Da li je ultrazvuk štetan?

Ultrazvučna dijagnostika:

 • nije štetna po zdravlje deteta,
 • nije invanzivna i
 • nema zračenja.

Uz to, ultrazvuk kao aparat ne proizvodi jake zvukove, te deca nemaju razloga za strah, pogotovo kada pregled vrši kvalifikovani pedijatrijski radiolog, koji kroz razgovor sa pacijentom omogućava prijatan pregled.

Metoda dijagnostikovanja utrazvukom je jedna od najbezbednijih u medicini, a o tome svedoči i činjenica da i trudnice redovno odlaze na ovakvu vrstu pregleda. Do sada nije utvrđeno ni jedno štetno biološko dejstvo, a takođe se mora navesti da je ovo jedna od najjeftinijih metoda kada govorimo o ceni dijagnostikovanja.

 

Ko obavlja ultrazvučni pregled u radiološkoj ordinaciji Polina?

Ultrazvučna ordinacija Polina, čiji lekarski tim predvodi renomirani pedijatrijski radiolog i dijagnostičar dr spec. Polina Pavićević, specijalizovana je za ultrazvučnu dijagnostiku kode dece – svih oboljenja u dečijem uzrastu od perioda novorođenčeta do doba rane adolsecencije.

 

Koji aparat se koristi prilikom ultrazvučne dijagnostike?

Pregledi se izvode na UZ aparatu premium klase, ACUSON Siemens S-3000, prvom takvom registrovanom na teritoriji Republike Srbije. Aparat ima visoko rezolutivnu linearnu sondu od 12MHz i konveksnu od 6MHz, sa softverom shodno tehničkim karakteristikama aparata ovakve klase.

 

Kako se izvodi ultrazvuk kod dece?

Prvo se aplicira poseban gel koji ima ulogu da:

 1. obezbedi provodljivost ultrazvučnih talasa,
 2. eliminiše vazduh između sonde i kože na mestu gde se izvodi pregled,
 3. zatim se koristi sonda, mali uređaj koji šalje i prima ultrazvučne talase, koji omogućava slikovni prikaz željenog organa kako bi se postavila prava dijagnoza.

 

Priprema za ultrazvuk

U zavisnosti od regije, odnosno organa ili tkiva koji treba da se pregleda, različite su i pripreme za sam postupak.

 

Šta raditi nakon ultrazvučnog pregleda?

Posle ultrazvučne dijagnostike nema perioda oporavka, te se deca odmah nakon pregleda mogu vratiti uobičajenim aktivnostima.

 

Ultrazvuk kod dece:

U ordinaciji se obavljaju kompletni ultrazvučni pregledi iz svih oblasti dečije medicine:

 • ultrazvuk CNS-a (centralnog nervnog sistema), ultrazvuk mozga kod beba u periodu odojčeta,
 • ultrazvuk mekih tkiva vrata,
 • ultrazvuk štitne žlezde,
 • ultrazvuk abdomena kod dece (od bola u trbuhu do ozbiljnih hirurških bolesti uključujući i hitnu dijagnostiku najčešećeg hirurškog oboljenja u dece – akutni apendicitis – akutna upala slepog creva),
 • ultrazvučni pregled creva kod sumnje na inflamatorne bolesti creva (Kronova bolest, ulcerozni kolitis itd),
 • ultrazvuk urinarnog trakta (kod urođenih anomalija urotrakta, praćenja nakon operativnog lečenja, kod često ponavljanih urinarnih infekcija i sumnje na vezikoureteralni refluks…),
 • ultrazvuk male karlice kod muške i ženske dece (prevremeni pubertet, problemi sa mokrenjem, ginekološki problemi kod devojčica pre i tokom puberteta),
 • ultrazvuk kukova kod beba do 6. meseca kao rani skrining i praćenje,
 • ultrazvučni pregled skrotuma kod dečaka – dečija urologija (nespušteni testisi, torzija, uvrtanje testisa, traume, tumori),
 • ultrazvučni pregled koštano-zglobnog sistema (kod sportskih povreda, upalnih prcesa zglobova i sl),
 • ultrazvuk skrotuma kod dečaka,
 • color-doppler krvnih sudova abdomena,
 • color-doppler krvnih sudova bubrega.

 

Koji se još ultrazvučni pregledi mogu obaviti u ultrazvučnoj ordinaciji Polina?

Pored ultrazvuka dece, u ultrazvučnoj ordinaciji Polina obavljamo i ultrazvuk dojki kod žena.

ultrazvucna-ordinacija-polina-ultrazvuk-dece

Ultrazvuk mozga kod beba

Ultrazvuk centralnog nervnog sistema dece služi za postavljanje dijagnoze prilikom pregleda mozga i cerebrospinalne tečnosti. Pomoću ove metode može se utvrditi u kom stadijumu razvoja su različiti delova mozga kod dece, odnosno moždanih struktura, kao i različitih stanja.
Saznajte više
ultrazvucna-ordinacija-polina-ultrazvuk-dece

Ultrazvuk mekih tkiva vrata i štitne žlezde

Ultrazvuk mekih tkiva vrata i štitaste žlezde omogućava lekaru specijalisti radiologije da utvrdi stanje štitne žlezde, svih pljuvačnih žlezdi i limfnih čvorova vrata. Ova pouzdana dijagnostička metoda ne zahteva posebnu pripremu pacijenta.
Saznajte više
ultrazvuk-kostano-zglobnog-sistema-dece-ultrazvucna-ordinacija-polina

Ultrazvuk koštano-zglobnog sistema dece

Za procenu stanja, razvoja i promena na zglobnim strukturama, ligamentima, tetivama, dijagnostifikovanje zapaljenskih i degenerativnih oboljenja i povreda, ultrazvučni pregled koštano-zglobnog sistema je idealna dijagnostička metoda.
Saznajte više
ultrazvuk-kukova-beba-ultrazvucna-ordinacija-polina

Ultrazvuk kukova beba

Preventivna i sigurna metoda za rano otkrivanje poremećaja u razvoju kukova je ultrazvuk kukova beba. Na osnovu pregleda se utvrđuje razvijenost koštanih i hrskavičavih tkiva, razvoj karlične čašice i položaja glave butne kosti. Pregled se obavlja u drugom, najkasnije trećem mesecu života.
Saznajte više
ultrazvuk-abdomena-dece-ultrazvucna-ordinacija-polina

Ultrazvuk abdomena, male karlice i creva dece

Za pregled različitih organa u trbušnoj duplji: bubrega i nadbubrežnih žlezda, jetre, slezine, mokraćne bešike, žučne kese, pankreasa i velikih krvnih sudova i limfnih čvorova, kao i za procenu moguće upale slepog creva, koristi se ltrazvuk abdomena dece.
Saznajte više
ultrazvuk-bubrega-i-urotrakta-dece-ultrazvucna-ordinacija-polina

Ultrazvuk bubrega i urotrakta dece

Urođene anomalije i brojna stečena oboljenja urotrakta i mokraćovoda, oblik i veličina bubrega i mokraćne bešike, uretera, kamen u bubregu, cista, tumora ili infekcija bubrega, kao i uzrok prekida protoka mokraće, mogu se ustanoviti na osnovu ultrazvučnog pregleda bubrega i mokraćovoda.
Saznajte više